Skip to main content

Wapenfases

Wapenfases

 

Fase verloop volgens de nieuwe circulaire:    Wapenfases

 

 

We krijgen veel vragen over met wat en wanneer je met wat voor wapen mag schieten. In bovenstaand overzicht is dit duidelijk gemaakt.

Wanneer je als nieuwe schutter je aanmeld, dan wordt je na inlevering van de VOG allereerst ingedeeld als aspirant (kandidaat) binnen de vereniging. Deze aspirant periode duurt bij de V.v.U.S. minimaal 6 maanden (conform basiscertificering). De aspirant periode is een ballotage periode waarin wordt gekeken of je binnen de vereniging past.

Na deze periode (minimaal 6 maanden) wordt je werkelijk lid van de vereniging. Dit is een belangrijke datum, want vanaf nu gaat de tijd lopen die bepaalt wanneer je met welk kaliber wapen mag schieten en een verlof kan aanvragen. Gedurende het 1e jaar als lid van de vereniging mag je alleen met Fase 1 wapens deelnemen aan de oefeningen (CWM 2.2.2). Pas na het eerste jaar lid (dus na minimaal 1,5 jaar vanaf binnenkomst bij de vereniging) mag je met alle type wapens van de vereniging oefenen en een verlof aanvragen voor een Fase 1 wapen.

status                    tijdbestek              mag oefenen met
Aspirant            minimaal 6 maanden          Fase1 wapens
Lid                    gedurende 1 jaar               Fase 1 wapens
Lid                    na het 1e jaar lid               Fase 1,2 en 3
Lid                    na het 2e jaar lid               Fase 1,2 en 3
Lid                    na het 3e jaar lid               Fase 1,2 en 3

 

De verlofstruktuur heeft ook te maken met het lidmaatschap natuurlijk, maar is tevens mede afhankelijk van wanneer je het 1e verlof hebt aangevraagd.
Na 1 jaar lid van de vereniging (dus na minimaal 1,5 jaar nadat je bent begonnen bij de vereniging) mag je een aanvraag doen voor een verlof voor een wapen van Fase 1.
Na 1 jaar in bezit te zijn geweest van dit verlof mag je meerdere wapens aanschaffen (maximaal tot een totaal van 5) van Fase 1 en 2.
Na 2 jaar in bezit te zijn van het verlof mag je wapens van alle fases op je verlof laten bijschrijven mits deze ook op de vereniging mogen worden gebruikt.
 
Zoals hierboven aangegeven wordt waarmee je mag schieten en wanneer je een verlof voor welk type wapen mag aanvragen alleen bepaald door het lidmaatschap van de vereniging. Het lidmaatschap van de KNSA is hierin niet bepalend omdat een vereniging ook geen lid van de KNSA hoeft te zijn.