Skip to main content

Parcoursschieten

Parcoursschieten

Diligentia Vis Celeritas (Precisie, kracht en snelheid) Deze drie elementen geven de essentie van het parcoursschieten weer:

  • Precisie: het nauwkeurig kunnen schieten
  • Kracht: het kunnen beheersen van een grootkaliberpistool of -revolver, minimaal kaliber 9 mm / .38.
  • Snelheid: snelheid is op vele plaatsen in het parcoursschieten aanwezig - snel trekken, snel laden, snel schieten, snel positiewisselen.....ga zo maar door

Er zijn divisies voor zowel productiewapens als superopgevoerde raceguns voorzien van aimpoint optische richtmiddelen, speciale lopen, compensators, speciale magazijnen - te veel om allemaal op te noemen.

Wedstrijden zijn opgebouwd uit verschillende, onderling volkomen onafhankelijke stages die elk weer een mix vormen van verschillende facetten van het parcoursschieten zoals lange afstand precisie, korte afstand precisie, korte afstand snelvuur, precisie op zeer kleine doelen, diverse schijven op verschillende afstanden en hoogten, positiewisselingen, hindernissen... enz.

Als doelen worden ruitvormige, standaard schijven gebruikt, vast opgesteld of bewegend en eventueel voorzien van een penalty zone, maar ook stalen platen kunnen gebruikt worden. Bij het opzetten van stages dient men zich te houden aan het internationale reglement waarbij twee vragen centraal staan: is de veiligheid gegarandeerd en vormt de stage een sportieve uitdaging.

Voordat aan parcourswedstrijden deelgenomen kan worden moet eerst met goed gevolg een veiligheidscusrus bij de NPSA (Nederlandse Parcours Schutters Associatie) worden afgerond. Voor meer informatie zie: www.npsa.nl